Elpriser time for time ændrer sig over tid. De seneste år har en større andel solenergi forskudt timeprisen på strøm. Læs med og bliv klogere.

Elpriser time for time i 2023 præget af flere solceller

I 2023 havde vi lavere elpriser end i kriseåret 2022. Samtidig så vi endnu et resultat af den større andel solcelleenergi i vores elmix i form af meget negative elpriser gennem sommeren. Men ikke kun solcellerne pressede elprisen på timeniveau i 2023, hvor vi også havde en periode med 32 timer i træk med negative elpriser – den første af sin slags grundet sol blandet med en god gang vind af stormstyrke.

Kigger jeg på elpriserne i 2023 måned for måned, fordeles timepriserne som følger for den enkelte måned:

Sommer kontra vinter

Af grafen for 2023 ses, at især månederne april, maj, juni, juli, august og september er præget af lave elpriser midt på dagen – altså når solen skinner og sol-strømproduktionen er på sit højeste.

Kigger man derimod på priserne i vintermånederne, er der et mere uklart billede, men priserne er lavest i nattetimerne.

En naturlig forklaring

At elprisen timemæssigt er lavest om natten i vinterhalvåret beror sig på, at der i disse måneder er en større andel strøm fra fossile energiformer, som fx kul – her skrues ikke så abrupt ned for produktionen om natten, som når solen går ned om sommeren.

Det kan svare sig at køre med samme produktion om natten, fremfor at skrue op og ned hele tiden – og dermed kan strømmen i nattetimerne altså sælges billigere om vinteren.

Det giver jo i sig selv noget incitament til fx elbilsejere om at oplade elbilen gennem natten om vinteren, mens man kan gøre det midt på dagen i sommermånederne.

Og det samme er gældende for virksomheder – hele forbrugerfleksibiliteten er et større og større asset for virksomheder, der kan tjene gode penge ved at kunne tilbyde Energinet ydelser i form af fx Regulérkraft.

I 2019 var billedet et markant andet

Ser man på elpriserne tilbage i 2019, var billedet et markant andet. Herunder ses samme billede for 2019 – se om du kan spotte forskellene i især sommermånederne.

Elpriserne var på et lavere niveau generelt, men selv i sommerhalvåret var priserne midt på døgnet ikke lavere end om natten.