1. aprilsnar i år står mange vist selv for. Mens vi kæmper med klimaet, købes der ind på Temu, hvor alverdens plastik-hejs kan købes for en slik. Suk.

Mens nyhederne sidste år omkring havvandstemperaturer langt over tidligere rekorder og en vinter fyldt med lammende snefald og enorme mængder regn selv her i Danmark, fortsætter mange et forbrug, der mildest talt ikke går hånd i hånd med klodens problemer.

Temu må være årets 1. aprilsnar

Senest med al den handel, der ses med Temu – endnu et kinesisk internet-site, der buldrer afsted med kinesiske priser på alt fra skrot til skrammel, fra knive, knepler og kasser med plastik.

Det virker ærlig talt selvudslettende at se den store succes til et site, der udover de ekstremt billige priser, underløber vores egne webshops qua den lige så billige fragt fra Kina til Danmark – noget der er råbt op om længe, da internationale postaftaler har gjort det ekstremt billigt at sende varer fra Kina til EU.

Heldigvis er der en del siden 2021, hvor Postnord fx var forpligtet til at levere post ud fra Kina til 9,75 kroner – mens vi alle ved, det er væsentligt dyrere at sende varer internt i Danmark fra fx danske webshops.

Temu er årets 1. aprilsnar
14.527 anmeldelser 18. marts 2024 bevidner om massivt forbrug. Desværre flugter det med Danmarks Overshoot Day.
Kilde: Trustpilot

Jyllands Posten har skrevet en del om Temu

Jyllands Posten kastede sig ind i debatten om Temu, hvor Toldstyrelsen blandt andet har advaret mod at handel på Temu kan understøtte kriminelle netværk. Samtidig kan der ses over 14.000 anmeldelser af sitet på Trustpilot, hvilket bevidner om, at rigtig rigtig mange danskere shopper løs.

Det nye i mine øjne er, at Temu tilmed svarer på brugernes oplevelser, og altså ikke blot er en hel “tom skal”, hvilket gør det svært at være forbruger, da det jo ser fint ud på overfladen. Men JP skriver omvendt også om, at der findes et hav af kopivarer på Temu.

Men 1. aprilsnar er det altså, når vi køber øko-plante-mælkeerstatning, kræver politisk klima-handling og med den anden hånd sidder og shopper løs fra Temu, der ikke er underlagt nær de samme krav som danske virksomheder skal overholde.

Vi saver lige ud sagt i egen gren. Danske virksomheder holdes for nar, og vi laver en gevaldig 1. aprilsnar på os selv.

Vil ikke lyde hellig

Denne artikel er ikke skrevet for at lyde hellig. Jeg har da i sin tid også prøvet at bestille en kuglepen med indbygget kamera på Wish i starten af det sites blomstring (har ikke selv afprøvet hverken Shein eller Temu). Men jeg kan med hånden på hjertet sige, at jeg fortrød det ret hurtigt.

For det var rent skrammel, det virkede ikke – og min sølvpapirshat reagerede på, om det i virkeligheden var et produkt lavet til at “aflytte” os her i Danmark. Det er selvfølgelig nok en overdrivelse, men summa summarum er, at de fleste af de ekstremt billige produkter, der flyder ind over grænsen fra Øst, hyppigt ender i skraldespanden eller på en hylde inderst i pulterkammeret. For kvalitet og pris hænger immervæk stadig nogle gange sammen.

Så jeg stiller mig gerne bag køen af danske virksomheder, der finder udviklingen bekymrende. Læs fx. artiklen her, om direktøren fra Søstrene Grene, der investerer i produktsikkerhed osv. og samtidig ser den massive strøm af varer fra Temu.

Seneste artikler og blogindlæg

  • Elpriser stiger – shortcovering af CO2
    Elpriserne for 2025 og frem stiger ovenpå de politiske uroligheder, men ligeledes efter CO2 har taget et hop opad i hvad der ligner shortcovering.
  • Negative elpriser 13.-14. april
    Så er årets negative elpriser for alvor begyndt at vise tænder. Weekenden 13. – 14. april gav meget svingende priser over de 48 timer
  • Elpriser i 2024 presser Guarantees of Origin
    Elpriser i 2024 er fortsat ramt af lavere forbrug og med lave spotpriser, er også Guarantees of Origin – oprindelsesbevis på grøn strøm – under pres
  • El fra kul i 2024
    Kul-forbruget i Europa er fortsat tilstede her i 2024, trods Tysklands Energiewende og storstilede planer om grøn transition