Energimarkedet krakelerer mens rentemarkedet fungerer. For banker udsteder lån med fast rente, og mange har brugt dem til at sove bedre i en økonomisk virkelighed, hvor inflationen raser, naturgassituationen er uoverskuelig og usikkerheden generelt er enorm. I energimarkederne plejer der ligeledes at være mulighed for at prissikre sig ud af ubekendte omkostninger på el, naturgas og andre energiformer. Ligesom de faste renter. Det frie energimarked har fungeret i mange år, men er noget vingeskudt i øjeblikket, hvor forbrugere styrtbløder mens der festes hos producenterne.

Men siden februar har de fleste energiselskaber haft lukket for mulighederne for at købe fx gas og el til faste priser. Det på trods af, at der heldigvis gennem hele perioden siden har været mindst et selskab, der faktisk har stillet faste priser. Så force majeure er der ikke tale om.

Voldsomme sving

Der er voldsom volatilitet i energimarkederne ja, men det var vel en stor del af det, energiselskaberne kunne sikre kunder imod med netop faste priser? Og det er vel en del af baggrunden bag privatiseringen af fx elmarkedet tilbage i 1999? Hvor man via privatisering ville sikre større konkurrence på elmarkedet og altså noget, der sigtede mod bedre muligheder for private og virksomheder ved køb af energi.

Mogens Pilgaard Sørensen - Energimarkedet krakelerer

Hvordan selskaber der er medejere af en producent af vindmøllestrøm kan forsvare overfor kunder og ejere at efterlade dem i uden muligheder for at købe noget af den strøm, de dermed selv er med til at producere, er for mig en gåde.

For mens flere producenter tjener godt på at være fx. vindmølleejer, taber kunderne konkurrenceevne og efterlades med enorme ekstraregninger på energi fremover.

Er det fair og en ordentlig måde at drive jeres selskaber på, der i mine øjne har et kæmpe ansvar i forbindelse med vores energi, hvilket verden er dybt afhængig af?

Lille opmærksomhed, men store konsekvenser

På trods af det ikke får opmærksomhed i medierne har det betydning for virksomhedernes og samfundets økonomi. For mens energidirektøren i norlys fx flere gange til mja.dk udtaler at han tror på faldende energipriser er virkeligheden bare diametral modsat. (Link 1, link 2, link 3)

Rentemarkedet fungerer energimarkedet krakelerer
Hvad er det, der sker i energimarkedet i øjeblikket?

Elprisen for strøm leveret i 2023 var kort efter Rusland invaderede Ukraine februar under 100 øre/kWh, og mens der mange steder blev lukket ned for faste priser, har jeg lige siden booket fornuftige aftaler til mine kunder.

Siden er prisen for 2023 klatret over 100% højere. Til at ligge over 200 øre for 1 kWh strøm og modsat energidirektøren, der i Midtjyllands Avis i en artikel fra 4. januar udnævnes til ”ekspert”, har jeg måske nok en mere ydmyg titel, men jeg tror ikke på vi har set toppen.

I markedet hører jeg tilmed stadig kunder blive anbefalet at blive på de variable priser, men hvordan kan I “rådgive” kunder, når I kun tilbyder ét produkt og samtidig rådgiver til netop det?

Det ene produkt, hvor al risiko ligger hos kunden selv vel at mærke.

Kære energiselskaber; I kan godt!

Ja, der er en mulighed for en top i energimarkedernes priser skal ses – men den er ikke fundet endnu siden februar – og resten af 2022 er prisændringerne på el værre end for 2023 ift. da Rusland invaderede Ukraine og sparkede energikrisen i gang. Mit bud er fortsat at vores kabler til højere prisområder vil give endnu højere priser fremad.

Så kære:

– det er nu I har mulighed for at træde til og løfte jeres samfundsansvar, som jeg mener I har taget på jeres skuldre.

Vi må arbejde sammen – også i energimarkederne

Energikrisen skal vi igennem, men vi skal arbejde sammen for at komme det. Jeg tror ikke på det er ved at stoppe helt op. Vi er nødt til at tage tyren ved hornene og arbejde sammen for at finde løsninger.

Min måde at arbejde på er ved at spille kunden, jer som gas- eller el-leverandør og mig selv gode sammen. Lad os fortsætte det med endnu flere muligheder for kunden, der gerne snart må komme retur i centrum. For måske nogle kan overleve markant stigende regninger, men andre får det sværere – og vigtigere endnu, tror jeg vi skal til at løfte i flok for at bevare landets konkurrenceevne.

Så må I lade diverse traders med kløe i fingrene arbejde i samme retning mod at sikre, at I igen er i stand til at stille faste priser til jeres kunder. Måske bliver det med lidt større risikopræmier i disse energimarkeder, men det bør stadig være op til kunden at vurdere, om de vil betale.

Pres på sammenholdet i Nordens energimarkeder

I Norge er Norsk Industri disse dage på trapperne med forslag til, hvordan man kan dæmme op for energikrisen, for de mærker også hvordan kabel til England og Danmark hæver deres pris vildt disse tider. Knut E. Sunde er på Twitter og frygter disse prisstigninger forhindrer yderligere investeringer mm, hvilket igen vil ramme vores økonomier i det lange løb. Link til artikel på e24.no.

I Sverige undrer befolkningen sig over, at man sender svensk strøm ud af landet til en brøkdel af, hvad Norge og Danmark sender det videre i systemet til højere prisområder til. Se indlæg på LinkedIn her. Eller læs her om Statkraft, der frygter Tyskland ikke vil sælge strøm til vinter her.

Pres på normalt velfungerende energimarkeder

Vi står med energimarkeder, der mange år har fungeret i norden. Danmark, Norge, Finland og Sverige har været frontløbere på grøn energi, men med de udlandskabler Energinet og Statnett har stablet på benene, ser vi disse dage konsekvenserne. Rationering af vandmagasiner i Norge, ulmende utilfredshed i befolkningerne og begyndende konkurser og privatpersoner der bliver tvunget fra hjemmet, fordi pengene ikke er nok til at betale varmeregningerne eller elregningerne.

Vi bliver nødt til at sætte ord på krisen, for vi står på tærsklen til en krise, der kan afstedkomme skænderier mellem vores brødrelande fremad, og generelt gennem hele Europa, fordi energikrisen får lov at vokse sig så stor. Energinet og Statnett ønsker ikke den åbne debat omkring udlandskablerne, men fakta er, at vi siden 2019 har set stigende negative konsekvenser for forbrugerne i Norden. Se også mit skriv fra december: her.

Sender fredsdue til Ukraine
Vi kan lykkes sammen – ikke alene

Energimarkedet krakelerer og fordelingen skævvrides

Producenterne eller ejere af fx vindmøller (og flere spekulanter) tjener for meget i øjeblikket, og forbrugerne er oftest efterladt til de variable priser, der i mine øjne sagtens kan bliver voldsomt meget højere. Samtidig benytter Rusland Nord Stream 1 til et kvælertag på Europa, mens de stadig tjener styrtende på den mængde naturgas, de trods alt stadig sender herned – blot mange flere penge for meget mindre mængde. Det er helt skørt. Og samtidig mister hele Europa konkurrenceevne til Asien, som mange steder nok deltager i brandudsalg af russisk gas, stål, olie og meget andet.

Det vil klæde danske politikere at stoppe deres smædekampagner mod hinanden og faktisk arbejde. De er sat i folketinget for at varetage landets interesser, og det kan i mine øjne aldrig være at køre landet mod amerikanske tilstande, hvor der bruges mere energi på at svine hinanden til fremfor selv at komme med løsningsforslag.

Det er nødvendigt at tage sit ansvar seriøst

Ovenstående er svært at være uenig i, om man så er blå, rød, grøn eller lille. For selvom man måske tænker markeder skal have frit løb, så er det altså ikke tilfældet i øjeblikket. For forbrugere, virksomheder og altså kunderne er lukket ude af butikken. Sælgerne som energiselskaber står med så stor magt, at de smadrer vores økonomi fuldstændig i øjeblikket. Mange større virksomheder er måske kommet ombord PPA-aftaler direkte med selskaberne, men hvor efterlader det hele samfundet, hvis mange snart ikke kan betale regningerne? De selskaber rammes også, når deres kunder mister mulighederne i energimarkedet.

Venlig hilsen

Rentemarkedet fungerer energimarkedet krakelerer. Lad os arbejde sammen om fremtiden
Rentemarkedet fungerer energimarkedet krakelerer. Lad os arbejde sammen om fremtiden

Gå på opdagelse herunder:

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere