MARKEDSRAPPORT. Lynlåseffekten ses tydeligt i elmarkedet især, hvor priserne nærmer sig det højere prisområde i Tyskland jo tættere på levering vi er. Den geopolitiske usikkerhed er ikke ligefrem blevet mindre i løbet af den sidste måned. Flere lande er decideret gået så langt, at de helt har droppet import af russisk gas. Derudover sker store afsøgninger i markederne af kul fra andre destinationer end Rusland, hvorfor kul i Asien stiger stødt.

Elmarkedet

Jeg er kendt for at stå ved mine holdninger. Og det bliver jeg ved med på el. De længere kontrakter er begyndt at bevæge sig, og en del er kommet med på de helt lange år (frem til ’27).

Lynlåseffekten ses tydeligt

Lynlåseffekten ses ret tydeligt pt, hvor de længere år nærmer sig realiteterne med de højere priser. Dog er der fortsat store muligheder i de rigtig lange kontrakter efter min mening. 2025-27 ligger på stort set samme niveauer, og det virker ikke logisk, når man tager alt i betragtning.
Der har været ”revner” i 8 franske kernekraftværker den seneste periode. Flere atomværker har normalt vedligehold i løbet af sommeren, men lettere bekymrende er det – ikke kun rent skadeligt, men ligeledes når vi kigger frem mod en vinter, hvor Europa potentielt kan stå uden gas fra Rusland.

Lynlåseffekten ses tydeligt
Lynlåseffekt – Danske priser nærmer sig de tyske, jo tættere på levering kontrakterne er

Naturgasmarkedet

Gasmarkedet er utroligt meget svingende og hopper fra dage med store stigninger til dage med store fald. Især diskussioner om import-restriktioner på Russisk gas, er højt på dagsordenen – samtidig med et ”outtage” af et norsk gasfelt, der satte yderligere pres på markedet.

Selvom der er meget snak om bevægelse væk fra Russisk gas, har der været højere nomineringer af leverancer fra Rusland de seneste dage. Hvilket lagde en dæmper på markedet før påsken. Logisk? Nej…

Øvrige finansielle nyheder

Renterne hamrer opad sammen med inflationsfrygten, hvilket er med til at holde hånden under samtlige råvarer, som jeg ser det.
Kina oplever en nedgang i aktivitet, blandt andet efter nye nedlukninger grundet Covid-udbrud.
Risiko for russisk statsbankerot stiger og udsigt til lavere vækst i Europa ovenpå et mix af krig, usikkerhed og stigende renter.

Bonusinfo – Lynlåseffekten ses tydeligt

NO-5 området i Norge (ved Bergen) er stort set på minimumsniveau for vandreservoirs – nær bundniveauet fra 2003. Hele Norge ligger omkring 10% under normalen for perioden, hvilket er med til at holde en hånd under spotpriserne.
Systemoperatorerne har tilmed vendt begge kabler, så strøm nu fortrinsvist vil flyde fra Danmark til Norge – tidligere har de to opererende kabler vendt hver sin vej. Så lave priser fra Norge er ikke i sigtekornet…

I øvrigt fin forklarende artikel på et problem, jeg har benævnt ved mange lejligheder;
https://www.dr.dk/nyheder/landmand-loefter-sloeret-mystisk-faenomen-derfor-staar-vores-vindmoeller-bomstille-naar-det

God påske – venlig hilsen Mogens

Kontakt mig her.

SENESTE ARTIKLER