Manipulation: Ikke kun i Danmark er der undersøgelser og anholdelser hos energiselskaber, elhandlere og spekulanter i netop disse markeder. Fristelserne ser ud til at have været for store, da energipriskrisen rasede i 2021-2022 og ifølge National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), blev otte medarbejdere anholdt i et århusiansk tradingselskab onsdag 19. april 2023.

Energipriskrisens efterspil ser ud til at være gået ind i næste, men nok langt fra sidste fase.

Og igen, er jeg ikke enig i, at spekulation i disse markeder gør meget godt for slutforbrugerne. Læs den artikel her.

Finans bringer artikel om navngivent selskab

Allerede dagen efter 20. april, var Finans til stede på en adresse i det indre Århus, hvor politiet var tilstede. Om det er ensbetydende med, at det netop er det handelsselskab, der er genstand for de mange anholdelser, skal jeg ikke spå om. Fakta er dog, at der kommer flere og flere sager frem om manipulation med energi, der sidste år ledte til abnorme bonusser, politianmeldelser om kursmanipulationer, afskedigelser pga. strid om bonusaftaler uden loft og altså nu senest selv anholdelser i et omfang aldrig set før.

Danmark ikke eneste brodne kar

Danmark står dog ikke alene, og politi i Spanien, England og andre lande er ligeledes i undersøgelser af mange energiselskaber. Det spanske politi undersøger fx ca 30 selskaber for manipulation – og i alt dette står resten af samfundet som gidsler, der potentielt er frarøvet mange milliarder, måske er endt med konkurser eller private der har mistet hus og hjem.

Monopoler er ikke foretrukket – men der skal snart noget central styring til, for samfundet kan ikke holde til vores energi er genstand for skruppelløse spekulanter med smarte regneark, der synes de har ret til at lege med samfundets kritiske infrastruktur.

Spansk politi undersøger også energiselskaber for manipulation
Spansk politi undersøger ca 30 energiselskaber. Kilde: EL Pais

Ingen udsigt til bedring foreløbig

Der er ingen udsigt til bedre tider, da regeringer rundt omkring øjensynligt kun vil have vedvarende energi i form af solceller og vindmøller – det tilfører endnu mere svingende produktion, og det er netop med disse svingende priser, at der især er mange millioner at tjene på helt kortsigtet handel med strøm. Og ret beset kunne den handel ligeså godt foregå centralt, hvor fx Energinet kunne balancere elmarkedet, hvormed gevinster ved udsving i priserne, mellem prisområder osv. ville flyde retur til samfundene, fremfor at ende i lommen hos meget få personer, der ser ud til at mangle både etik og moral.

Vind og sol vil altid være svingende i produktionen, og selvom PtX måske kan tilføre noget stabilitet, er det med ovenstående i tanke, og med viden om de milliarder der allerede er tjent på energihandel gennem de seneste år i selskaber som danish commodities, Powermart, InCommodities og de ældre selskaber som Energi Danmark – ja, så er det svært at forstå en danske regering nu med deres “grønne møde” på Marienborg satser endnu mere på udelukkende ustabil elproduktion.

Uvildig rådgivning ved køb af energi?

se om vi matcher:

Brug for noget “baseload”-produktion

Danmark, Europa og verden har brug for stabil såkaldt “baseload”-produktion. Produktion, der ikke er afhængig af vind og vejr, men som kan køre 24/7. Og det især med blik på vores elforbrug, der konstant stiger, og at der hele tiden tilføjes forbrugspunkter, der kan suge uanede mængder strøm – såsom datacentre, PtX og alle de varmepumper, der sættes op.

Jeg foretrækker personligt noget atomkraft, fremfor kul- og olieproduceret el, der så derefter kan omdannes til pink brint, i tilfælde af overskud af strøm – eller slet og ret bruges direkte i strømmarkedet.

Men denne holdning er ikke populær – for den vil fjerne store dele af den lette adgang til hurtige profitter, som den vedvarende strømproduktion fra sol- og vind medfører i øjeblikket. Og som vil blive endnu mere voldsom når der som i april 2023 blev lukket for de sidste 3 kernekraftværker i Tyskland.