Sur smiley i elpriserne? Trods elpriserne falder voldsomt i første kvartal sammenlignet med tidligere, anes uhensigtsmæssigheder i horisonten. Første kvartal elpriser 2023 endte med gennemsnit som følger:

Elpris DK1 første kvartal 2023 (Jylland/Fyn) = 81,77 øre/kWh

Samme kvartal 2022 = 115,79 øre/kWh

Samme kvartal 2021 = 35,36 øre/kWh

Elpris DK2 første kvartal 2023 (Sjælland) = 71,76 øre/kWh

Samme kvartal 2022 = 109,07 øre/kWh

Samme kvartal 2021 = 37,70 øre/kWh

Prisområder bytter plads

Et interessant skifte i de danske elpriser, ses gennem de seneste år. Nemlig at DK1 går fra at være billigere generelt sammenlignet med DK2. De sidste par år har Jylland og Fyn nemlig haft højere priser end Sjælland og øerne – og dette er noget, jeg ikke tror skifter igen.

DK2 er fortsat forbundet med vore svenske naboer, der heldigvis har holdt liv i atomkraftværker – noget Sjælland altså får stor udnyttelse af sammenlignet med Jylland og Fyn. Her er vi nemlig mere linket op til Holland, Tyskland og Norge. Men netop Norge er kablet sammen med England, da elkablet mellem de to lande gik i luften i efteråret 2021.

Flere kvaler – elforbrugerne de eneste, der betaler

Jylland og Fyn kigger tilmed ind i, at vi får Viking Link i drift fra slut 2023. Elkabel der forbinder Jylland og England. Og da England generelt har højere elpriser og er bundet voldsomt op på gas, kan vi kun se ind i prisstigninger. Meget af det er i markedspriserne allerede, men Norge havde ikke spået korrekt omkring effekten af kablet, før oktober 2021 og der er risiko for vi i Danmark også undervurderer styrken af kablet.

Sur smiley fra især solcelleparker

Zoomer vi lidt ud og ser på elpriserne fremad over et år, træder et tydeligt billede frem – at elprisen vil være dyrest om vinteren og billigst i sommermånederne. Noget man som investor eller virksomhed bør være yderst opmærksom på, såfremt man overvejer investering i solceller. Smiley-ordning for virksomheder kunne her med fordel udbredes til elpriserne.

For det er blevet dyrere at opstille solceller, og prismæssigt falder værdien af fremtidige opsatte solcelleparker også. Netop pga. det tydelige billede af en sur smiley i elpriserne:

Højere priser i vinterhalvåret i elpriserne - en sur smiley
Find smiley i elpriserne – den er sur og betyder højere omkostninger i vinterhalvåret. Kilde: EEX

PtX også klar til at presse elprisen op

Sammen med elkablet til England står PtX-projekter også på spring for at snappe den “overskydende” vedvarende energi fra sol og vind – tilmed er disse projekter fritaget fra centrale klimakrav. Dette vil lægge yderligere pres på elpriserne i Jylland/Fyn og altså bidrage til den sure smiley.

Den sure smiley betyder således dyrere priser i vinterhalvåret og lavere priser i sommermånederne. Men netop sommerhalvåret er lavforbrugsperiode sammenlignet med vinteren – så konsekvenserne har vi endnu ikke set.

Så ikke nok med samtlige jyske kommuner er plastret ind i vedvarende energi fra sol og vind – vi kommer tilmed til at se højere priser relativt set end antaget. Måske er mange uenige med mig – men tiden er klogest. Da vi fik kabel til Holland i 2019, er min holdning, at dette kunne ses i elpriserne, mens jeg således også tror vi kommer til at se påvirkning fra både PtX og Viking Link påvirke strømprisen.

Seneste artikler omkring grøn omstilling og vedvarende energi