Varmepumper styrker effektiviteten især i yderområder

Varmepumper kan være effektive – helst i yderområder, hvor fjernvarme har svært ved at blive rentabelt grundet for store afstande og hvor der ikke er mulighed for fx et termonet. Derudover findes andre tidspunkter, hvor den ene løsning kan være mere økonomisk end de andre. Der er dog i min optik ingen tvivl om, at man bør overveje grundigt, før hele landsbyen fx kaster sig ud i individuelle varmepumpe til samtlige husstande.

En varmepumpe er rimelig fuldautomatisk, miljøvenlig og nem løsning med masser af komfort og stort set uden vedligehold. Mange gange er opvarmning så energieffektiv, at der kan spares op mod 40 procent på eksisterende varmeudgifter. Men der findes bedre løsninger, som fx termonet, da disse ikke er individuelle, men samtidig udnytter samme teknologi som varmepumpen, blot fra jordtempereret vand fremfor fx luften eller rør gravet ned i den enkelte villahave.

Skift oliefyret ud med varmepumpe

Mange skifter oliefyret ud eller supplerer en fastbrændselsløsning med en luft-til-vand- / luft-til-luft-varmepumpe, hvormed der spares penge og CO2-belastning. Her er det en vigtig investering at få dem indrettet korrekt fra starten, så effektiviteten højnes så meget som muligt. Det kan betyde meget for tilbagebetalingstiden og dermed den samlede økonomi i jeres investering.

Det kan være optimering at få udført et energisyn, før I gennemfører investeringen i varmepumper – for at få mest muligt optimeret. Læs mere her. Men generelt virker termonet efterhånden som en endnu bedre løsning, da man kan gå sammen med flere husstande, virksomheder og lokale institutioner om at udnytte fx overskudsvarme fra virksomheder og behov for varme eller køl hos andre. Derudover er de større varmepumper til disse systemer ofte endnu mere vedholdende og dermed billigere i det lange løb.

Installation af varmepumpe

Varmepumper er effektive
Individuelle varmepumper helt ude på Lars Tyndskids mark og Termonet Danmark’s løsninger til de små landsbyer virker optimalt

Jeg har kontakt til installatører, der forhandler og installerer højeffektive varmepumper fra den toneangivende, danske producent H/S Tarm og mange andre løsninger. Jeg har et bredt netværk indenfor både energirådgivere, der kan udføre et energitilsyn og derfra videre over til installatører af individuelle varmepumper. Mht termonet har jeg også et netværk, der ved mere – og samtidig er jeg selv i gang med at undersøge mulighederne for et termonet i Sorring – termonet-sorring.dk.

Måder at spare på varmen

  • Et gammelt men godt husråd lyder, at alle radiatorer skal være tændte – på den måde sikres en mere effektiv udnyttelse af varmen gennem hele huset
  • Sluk for varmen om sommeren – eller skru ned på et absolut minimum, og overvej også at skrue ned for badeværelsesgulvet, selvom det er dejligt med varmen, såfremt man er oppe om natten
  • Udluftning bør ske ofte, hvilket forbedrer indeklimaet, men behøver ikke tage mere end et par minutter
  • Tjek gamle lister ved vinduer og døre – er de slidte eller gaber det, bør det erstattes eller udbedres
  • Det kan være en ide at slukke varmen, når der er mange gæster – for så varmer vi hinanden op :O)
Effektivitet

Beregn tilskud – eller ræk ud – så kender jeg en, der helt sikkert kan hjælpe også i jeres område. Det er nemlig ofte muligt at få tilskud til konvertering fra “sort” opvarmning over på en grønnere løsning. Her kan du læse mere og beregne tilskud; sparenergi.dk.

Eller du kan læse videre om indeklima her.

Varmepumpens fordele

Energieffektiv og økonomisk løsning

CO2-netrual opvarmning (og køling)

Energi- og klimavenlig indeklima

Fx varmepumper fra danske HS Tarm

Lever op til relevant lovgivning

DS/EN ISO-9001 certificeret i ’91

National spiller = leveringssikkerhed

Det er altid vigtigt, når man kigger på en varmepumpeløsning at overveje, hvilke aftaler man har på el. For elregningen bliver en større post på budgettet, og derfor kan en gennemgang af nuværende elaftaler være en stor fordel. Som minimum kan man i hvert fald forberede sig på, hvorledes omkostningsstigningerne kommer til at påvirke resultaterne og budgetterne fremad. Så ja, varmepumper er effektive, men de har stadig et energiforbrug.

CO2-måling med ÅBN Skyen og Canairi

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere