Vi kan godt, og vi har gjort det før – dog noget før min tid – i 1970’erne. Og den kommende vinter kan blive hård. Men markederne har allerede reageret og sendt priserne noget ned fra toppen. Også anledt af EU ledere, der er klar til at gribe ind i markederne, og regeringer der udsteder lån til energiselskaber.

Lige der bør de dog holde tungen lige i munden. For hvis et energiselskab driver stor spekulation i energipriserne, hvorfor har de så behov for ekstra polstring? Disse lån bør efter min mening gives alle de selskaber, der arbejder for kunderne og ikke blot for at kunne præsentere store tal i et regneark hvert halve år.

At man samtidig holder pressemøde et år efter energipriserne startede deres himmelflugt for at fortælle man sænker elafgiften med de 4 øre er at være tonedøv. Næsten lige så tonedøv som at prale af resultater kommet ind via spekulation i disse energimarkeders massakre på kunderne og altså forbrugerne disse år.

“4 øre svarer meget rundt regnet til en flad 20’er for den almindelige dansker i måneden. At det skulle være et helt pressemøde værd, ser meget mystisk ud – og at vi skal spare på energi, er åbenbart først kommet energiministeren på sinde nu, mens resten af samfundet har mærket det på egen krop siden sidste år.”

– Mogens

Det er altså lidt det samme som at blive lovet en kæmpe gulerod, og så blive spist af med en, der allerede er gnavet af.

Det sagt, så er der igen muligheder for at se på sine aftaler og være sikker på, hvad fremtiden bringer. Mange er overraskede over den sidste måneds regning, der lander disse dage – men det bevidner om, at der ikke foregår en oprigtig oplysning overfor kunderne.

Dét er dog en af mine kæpheste – at oplysning fremmer den enkelte virksomheds formåen og parathed i at møde virkeligheden – som nu i form af høje priser.

Større korrektion i elpriserne - måske slipper vi for krise som i 1970'erne
Korrektion ned fra toppen set sidste fredag

Vi kan godt, hvis vi ser virkeligheden i øjnene

Netop derfor er mps-solutions sat i verden. For at være 100% på kundens side til at levere 100% uvildig rådgivning og være 100% på jeres hold. Som den usynlige medarbejder I ikke lige spiser frokost med hver dag, men som alligevel er med jer til at holde øje med energimarkeder og muligheder.

Spare på energien som i 1970’erne – lidt sent ude danske politikere

NU skal vi spare på energien. For efter at have forsøgt at råbe politikere op siden jul, bl.a. i dette skriv, samt have snakket direkte med en borgmester om at skrue ned for forbruget, ser det ud til politikerne for alvor er ved at vågne op nu. Trods der er snakket energikrise siden sidste år, er det øjensynligt nu, at vores energiminister går på barrikaderne og snakker energibesparende tiltag den kommende vinter, hvor fx skoler sænker temperaturen og skal slukke mere lys. Netop de tiltag, jeg i februar snakkede med den lokale borgmester om – og som altså nu bliver det pålagt centralt fra, i stedet for at have reageret langt tidligere på året.

Det er håbløst sent vores energiminister kommer op af stolen, og faktisk er markederne noget væk fra det værste allerede – på baggrund af frygt for lavere efterspørgsel på råvarer og altså også naturgas og strøm. Dette ses tydeligt, når man kigger priser på fx december-kontrakten for gas på den hollandske børs TTF.

TTF-gas levering december 2022 også nedad - vi kan godt komme gennem vinteren - men det er stadig tight
Kilde: theice.com

Prisen er allerede faldet markant efter at have ramt det højeste niveau fredag den 26. august 2022. Det især også på baggrund af snakken i EU omkring indførsel af flere tiltag i kampen mod de galopperende elpriser og energipriser generelt. For når 1 kWh kostede under 20 øre i gennemsnit i 2020, ja så ser 1 kWh i 2021 ud til at ende med at have kostet 250 øre/kWh mens set i markedet lige nu, vil elprisen for 2023 lande omkring 320 øre/kWh for de forbrugende virksomheder. Men; vi kan godt, især sammen. Også selvom vi skulle ende i sparetider som i 1970’erne. Vi har nemlig allerede været gode til energibesparelser.

SENESTE ARTIKLER