MARKEDSRAPPORT. Vilde prisstigninger fortsætter siden sidste skriv for en lille måneds tid siden. Rusland lukker mere og mere ned for gas-flowet til Europa og Norge har haft problemer med et gasfelt. Elmarkedet ligger på toppen igen – men jeg spår stadig, at vi ikke har set det værste. Så jeg fortsætter mine anbefalinger om at afdække strøm – jo flere år = jo lavere gennemsnit.

Vil du skrives op til at modtage disse nyheder? Så kontakt mig gerne.

Vilde prisstigninger fortsætter – Generel kommentar

Inflationen er over 8% denne måned, men renterne har måske set toppen – der er i hvert fald faldet en anelse ro på den front, hvilket vil være en kærkommen håndsrækning i disse tider. Oliemarkederne har være ret svingende, og frygt for nedgang i aktivitet mm skærer toppen af det marked. CO2 har handlet ret stabilt på det sidste, mens kul ligger omkring toppen som el- og gasmarkederne.

EL

Det er virkelig en bekymrende situation elmarkedet er i. Vi har i den sidste periode set strøm flyde fra Norge til Frankrig, der ligger på vippen mht om de får decideret mangel på energi. De længere år har dog holdt sig nogenlunde i ro – hvilket virkelig er en mulighed for afdækning, for de Tyske priser stiger lidt mere kontinuerligt på hele kurven. Dette nok afledt af, at mange elselskaber i Danmark stadig ikke stiller faste priser.

Vi har set store forskelle i spotpriser, hvor weekenden bragte priser nær 0 mens vi i dag har en timepris på 376 øre/kWh for den rene el. Det er voldsomt og jeg spår desværre, at dette er fremtiden – og der skal man huske, at de fleste virksomheder altså har et lavt forbrug i weekenden.

De helt lave priser er fortsat en sjældenhed, og når vi får kabel til England næste år, tror jeg stadig der bliver noget længere mellem dem. Der spås hedebølger i vejrudsigterne, hvilket vil sparke endnu mere til markederne.

Ren elpris for profil mm
             Figur 1 – ren elpris (før profil, adm.omk. mm)                    
Markedspriser + mulige afdækningspriser. Vilde prisstigninger i hele Europa
Figur 2 – Markedspriser – og mulig afdækning for 3-5 år den 12. juli
GAS

Planlagt vedligehold af Nord Stream 1 har skåret flow fra Rusland med 60% og imens har vi som nævnt haft udfald af norske gasfelter, hvilket presser markederne opad. Lagrene i Europa er 10% mere fyldte end samme tidspunkt for et år siden – men den vigtige forskel der er dog, at flowet fra Rusland jo er markant anderledes og måske på et minimum jo tættere vi kommer på vinteren. Gaspriserne er allerede steget voldsomt, men jeg frygter det ender værre, når vinteren melder sin ankomst. I Tyskland påbegynder de nødplaner omkring forbruget denne uge, hvilket pålægger reservekraft at blive tilbudt i markedet igen – dog mestendels kulkraftværker – men det er altså helt derude vi er.

Vilde prisstigninger fortsætter på naturgas
Figur 3 – gas på TTF-børsen i Holland for 2023EEX
”Bonus”-info – Vilde prisstigninger fortsætter

Efteråret er højsæson for vedligehold på kernekraft, og især Frankrig plejer at være en joker. Jeg frygter der findes uhensigtsmæssigheder eller andet, der kan forlænge sådanne planlagte vedligehold – hvilket vil være næsten ubærligt i dette marked i øjeblikket, hvor der køres så tæt på kapacitetsgrænserne.

Høj vind burde give lave elpriser

SENESTE ARTIKLER